Аюрведични практики и масажи

Намасте“. Думата означава: „Приветствам божественото в теб!“ .
Така хората в Индия се поздравяват с допрени една до друга длани, в знак на уважение. Поздравът идва от хиндуиската вяра, че дълбоко някъде във всеки от нас, има място, където обитават истината, красотата, светлината и любовта.
Не мислите ли, че такова красиво поверие заслужава да преодолее религиозните граници и да се вплете в живота, и културата на всеки от нас? Не думите или поздравът – само поверието. По колко различен начин ще гледаме на другите и на нас самите…

Аюрведа е холистична медицинска система в Индия. Тя е сложна лечителска система, която е възникнала преди хиляди години. Това е науката за Живота. Всички сме неразделна част от природата. Така, както животните и растенията живеят в хармония с природата и спазват законите й, така и ние смe подчинени на същите тези закони. Аюрведа е система, която ни помага да поддържаме здравето си като използваме заложените у нас природни принципи, за да възвърнем равновесието с истинкото си аз. Можем да обобщим, че Аюведа съществува от началото на времето, защото природните закони винаги са управлявали.

Абхаянга – баланс на Вата, Пита и Кафа

Абхаянга се превежда като „Любящи ръце”. Това е най-често извършвания масаж на цяло тяло в аюрведичната традиция. В зависимост от съществуващия дошов дисбаланс се прави индивидуален маслен билков извлек за всеки клиент.
Характерното за масажа е изливането на около 300 мл. топло масло върху скалпа и тялото на клиента, като движенията са поглаждащи и изцеждащи. Променят се само силата и скоростта на работа в зависимост от конкретния случай.
Топлината на маслото и повтарящите се нежни движения релаксират мускулите и позволяват аюрведическото масло да проникне в кожата. Маслото свързва вредните вещества в тъканите.
При последващата термосауната тялото се изпотява и в резултат се детоксикира.
Правилният подбор на маслото и билките, скоростта и силата на движенията, се грижат при всеки дошов дисбаланс тялото, емоциите и ума да се балансират.
Това е най-релаксиращият метод за елиминиране на отпадните продукти от метаболизма на тялото.
120 мин. – 120 лв.

Индийска балансираща терапия – баланс на Вата

Според аюрведа Вата доша се концентрира освен в малкия таз, в главата, дланите и стъпалата. В Панча карма институтите тази терапия е базова за лечение на Вата дисбаланс.
Започва се с маслен скалп масаж с индийско билково масло, отнемащо напрежението в главата, леко охлаждащо и стимулиращо растежа на косата. Безсъние, безпокойство, главоболие, са малка част от показанията за използване на това масло.
Масажът на дланите и стъпалата се извършва с индивидуално подбрано масло, като се работи изключително по индийските биологично активни марма точки. Освен рефлекторното повлияване на вътрешните органи, този масаж спомага за кръвоснабдяването на студените ръце и крака.
Лицевият масаж в студиото се изпълнява след почистване на кожата, с нощен крем на „Babor”, избран в зависимост от типа кожа. Отново акцентът е въздействие върху марма точките.
Ние се стараем да се погрижим и за проблемите свързани със застоя в червата, характерен за Вата дисбаланс и за това използваме топъл билков компрес на корема, който престоява петнадесет минути. Терапията завършва с лечебен масаж на корема.
Основното въздейсвие на масажа е върху нервната система.
Спокойствие и ведро настроение е ефекта от цялата терапия.
60 мин. – 80 лв.

Пиндасведа масаж – баланс на Вата, Пита и Кафа

Това е масаж, изпълняван в аюрведическите клиники, отпускащ напрегнатите мускули, премахващ умората и презареждащ с нови положителни емоции!
В духа на аюрведическите традиции предварително се уточнява съществуващия дошов дисбаланс на клиента. При дисбаланс на Вата най-подходящо е сусамовото олио, при Пита дисбаланс – зехтина, при Кафа дисбаланс – соевото олио.
Приготвят се 4 индивидуални торбички (пинди) от различни комбинации билки, отново съобразени с моментния дисбаланс на госта. Те се запържват в подходящото базово масло и се подсилват с подходящи ароматни масла.
Масажът се изпълнява като торбичките постоянно се загряват в базовото олио. Движенията също са съобразени с моментното състояние на клиента и са сатва, раджас или тамас. Сатва – нежни и бавни, раджас – средни като натиск и бързина и тамас – бързи и дълбоки.
Невероятен начин за възстановяване на активно работещи хора!
80 мин. – 120 лв.

Наваракиши – баланс на Вата

В аюрведа се счита, че това е една от най-мощните подмладяващи терапии. Балансира енергиите, оздравява духа и тялото. Вата дисбаланс се отличава със сухота на кожата. Тази терапия се грижи за подхранване и хидратация на кожата на тялото.
Изпълнява се с нежни и релаксиращи движения, като се използват торбички от лен, пълни със сварен в мляко ориз.
Торбичките се подгряват в смес от мляко и маслен извлек на индивидуално подбрани за клиента билки. Тялото се покрива с нежен бял „крем“, който подхранва и регенерира кожата. След масажа се дава възможност на тялото да „попие крема“.
Терапията завършва с топъл душ.
90 мин. – 120 лв.

Гаршан – баланс на Кафа

Терапията е разработена в унисон с аюрведическите традиции.
Използва се „пилинг“ от фино смлени билки и люти подправки (сух джинджифил, куркума, канела, чер пипер) в голямо количество. Базовото масло е соево или друго, подходящо за Кафа, като се използва минимално количество.
Движенията са бързи и дълбоки, кръгообразни и спираловидни.
Идеята е да се „отнеме“ влагата и мазнината на Кафа, да се раздвижат застойните процеси и да се подпомогне метаболизма. Със засилването на кръвообръщението и лимфотока се помага да се елиминират отпадните продукти. Мъртвите клетки на кожата се отстраняват.
Терапията помага и за справяне с емоционалния „застой“, характерен за Кафа дисбаланс.
Завършва се с топъл душ.
Резултатът е освен чиста и сияйна кожа, добро и ведро настроение.
60 мин. – 70 лв.

Традиционен аюрведичен масаж за жени (за хормонален баланс)

„Ако на жената се прави този масаж всеки ден от първия менстуален цикъл до края на живота й, тя ще бъде най-щастлива!“
Това казва д-р Таруна, която разпространява тази практика извън Индия, благодарение на своята учителка Кусум Модак от Пурна.
Аюрведическият масаж за жени се практикува от 5000 години и с него се постигат високи ползи за оздравяване и профилактика на проблеми, свързани с тъканта на женските гърди и всички части на женската репродуктивана система. Подобрява симпомите при ПМС, по време на предменопаузата и климакса. Подпомага лечение на безплодие, профилактика е за рак на гърдите, прилага се успешно при бременност, кърмене, при фибрози и кисти. Погама да се преодолеят тъга, нервност, депресия. Грижи се да разкраси формата на гърдите, да ги предпази от стрии и отпускане.
Използват се лечебните свойства на специални билкови масла, действието на биологичните жизнени марма точки и нежни движения и разтягания.
Използваните марма точки са позитивни за жените. При жените тази зона е с положителен полюс и по тази причина лесно тук се натрупват и съхраняват негативни емоции. Лесно можем да си представим стягащата болка в гърдите. Точките се използват за да се извади негативната енергия; да се премахнат токсините, мъртвите бактерии и вируси, които блокират лимфната система; да се отвори място за позитивната енергия и частиците, които са полезни за тялото.
Същите марма точки не са подходящи за мъже.
Най-използвани са маслото от нар и сусамовото олио. За красив бюст е подходящо маслото от нар, а за терапевтични цели – маслото от сусам. Сусамовото олио е полезено за клетките и нервите на мозъка, подобрява паметта, премахва отоци и подпухвания, зарежда с енергия и е прекрасно срещу депресия и умора. Освен това изглажда повърхността на кожата, премахва мускулни болки и схващания.
Ползи от масажа:

 • Намалява чувствителността на гърдите по време на месечния цикъл.
 • Жената добива увереност за здравeто на гърдите си.
 • Омекотява твърдата тъкан на гърдите при поставяне на инпланти.
 • Подобрява формата и тонуса на гърдите.
 • Намалява риска от рак на гърдите.
 • Намалява риска от стрии по време на бременност и рязко отслабване.
 • Масажът създава у жената положителна и дълбока връзка с чувствата й.

За постигане на максимален резултат е добре да се направи курс от 10 терапии.

60 мин. – 50 лв.
10 сесии -425 лв.

Аюрведа йога масаж

Аюрведа йога масажът е терапевтична практика, базирана на древните познания от Аюрведа и Йога.
Извършва се като се използва сусамово олио, подходящо за Вата дисбаланс, отговорен за почти 90 % от заболяванията и финна пудра от билката блатен аир, която е със силни детоксикиращи свойства. Масажните техники са плътни и постепенно засилващи се. За по-голяма дълбочина понякога освен ръцете, терапевтът използва масаж и със стъпалата си. Мускулите, сухожилията и ставите се загряват и се подготвят за последващите разтягания.
Разтягащите движения са заимствани от йога Айенгар. Те са безопасни и систематични. Позите са пригодени да отговарят на нуждите и състоянието на всеки приемащ масажа. Много характерно за тази практика е дълбокото и осъзнато дишане, координирано с движенията. Това помага да се отключат някои дълбоки емоционални травми и блокажи.
В Пуна (Индия) майсторката Кусум Модак вече десетилетия обучава ученици от цял свят. В България тази практика достигна чрез курсовете на д-р Таруна.
Ползи от аюрведичния йога масажа:

 • Възстановява и балансира енергията
 • Балансира Вата, Пита и Кафа
 • Подобрява подвижността и гъвкавостта
 • Подобрява дишането
 • Подобрява циркулацията
 • Подобрява стойката
 • Увеличава силата и издръжливостта
 • Облекчава стреса, безпокойството, напрежението, изтощението
 • Забава процесите на стареене
 • Контролира теглото
 • Подпомага дълбокия сън
 • Подобрява общото здраве и благополучие

Терапията предлага безлекарствено, неинвазивно лечение, базирано на естествената способност на тялото да се лекува само.
Задължително се извършва на чисто тяло, за да се даде възможност на Блатния аир да извлече възможно повече токсини. Да не се е консумирало нищо друго освен плод, два часа преди терапията.
90 мин. – 90 лв.