При създаването на сайта ми преди 7 години в раздела „За нас“ съм изляла душата си.
От тогава мина време, животът ме срещна с прекрасни нови хора, с други ме раздели. Минах през различни емоционални катарзиси.
Смениха се козметичните терапии за лице, излезнаха от мода тогавашните СПА терапии, времето се забърза, а и след 2012 година все повече хора започнаха да осъзнават необходимостта да работят върху себе си на всички нива. Така че работата „на парче“ има все по-малко приложение и в моята работа. Съставянето на индивидуални програми за здраве и красота излезна като водеща необходимост.
Междувременно продължих да преподавам „СПА терапии“ в НСА по моя програма; продължих да обучавам деца в неравностойно положение под егидата на фондация „Табита“. Вече имаме петима курсисти завършили висше образование и четирима студенти. Някои от децата не кандидатстваха, но всички се реализират успешно в живота.
Знаков момент беше срещата ми с прекрасната преподавателка от Индия д-р Таруна. Нейните практики аюрведа-йога масаж и женски масаж за хормонален баланс ми дадоха изключителни възможности да обогатя предлаганите услуги в центъра.
Срещата ми, приятелството и сътрудничеството ми с д-р Мария Папазова издигнаха на ново ниво подхода към здравето на клиентите ми.
Обученията ми по „Тайландски масаж на стъпала“ с преподавател Наталия Смирнова от Русия, „Лечебно докосване“ с преподавател Андрю Фретуел от Англия, училището по „Натуропатия“, организирано от Алпенфарма (внасящи шуслерови соли и хомеопатични продукти) с водещ Графиня Ангелика Волфскийл, курсът по “Приложна ароматерапия“ с преподавател Валентина Славова, обогатиха познанията ми.
Последното, което искам да предложа като допълнение към програмите на клиентките ми е възможността да играем заедно Хормон йога, практика на Дина Родригес, една невероятна 86 годишна вече бразилка, обикаляща света и разпространяваща знанията си. Очакваме да излезе от печат нейната книга на български език от издателство „Интенс“и пристигането й в България през 2017 година за семинар.
Щастлива съм, че клиентите, с които Господ ме среща, осъзнават отговорността си за здравето и щастието си и аз се явявам само катализатор към постепенната им промяна.

октомври 2016

Казвам се Бойка Каламова. Родена съм през 1962 година в Карлово. През 1987 г. завърших геология в тогавашния Минно-геоложки институт – София и това беше първата ми голяма любов. Обичах да микроскопирам и да решавам ребусите кой минерал се е образувал пръв, кой след това го е заместил и кой атом е заел мястото на необходимия в кристалната решетка и по този начин е променил цвета и други качества на първоначалната структура. Така започна пътуването ми в загадъчния свят на сътворението, като минералогията, историчната геология, геохимията , геофизиката и палентологията бяха моя познавателен инструментариум.

Майчинството ме срещна с втората ми голяма любов – китайската медицина. На пет годишна възраст синът ми започна да получава главоболия и разстройства в метаболитната система, които не можеха да бъдат диагностицирани. Детето растеше, повишаваше килограмите си, лекарите вдигаха дозите на лекарствата, но кризите не се разреждаха. Помощта, за която се молех, дойде по време на тренировките ми по тай дзи цю ан (тай чи) в Пловдивския университет, където беше организиран и курс по китайска медицина. Там се научих да правя специални масажи на сина ми и намалих кризите му до 2-3 в годината. Заедно с това бях очарована от безкрайните възможности, комплексността и философията на източната нетрадиционна медицина.

Благодарна съм, че през 1998 година съдбата ме срещна с д-р Шън Фей, който дойде да преподава в школата ни по бойни изкуства (той е висока степен учител по тай дзи цю ан и ба гуа). Оказа се, че иска да работи в Пловдив като лекар и аз станах неговата първа пациентка, а след като завърших курса му по китайски енергиен масаж – и негова асистентка. Две години чиракувах при него. Виждах как диагностицира, какви методи ползва при определените заболявания, как променя схемите на работа, какво изписва за вътрешен прием и какви ци гун упражнения препоръчва. Под негово ръководство започнах да изпълнявам дихателни ци гун упражнения и да работя за решаване на здравословните си проблеми , а после и за повишаване на сензитивността ми към енергията. След неговото заминаване от Пловдив, продължих да работя в екип с колеги – българи и да помагам според възможностите си, но с цялото си сърце и старателност. Благодарна съм на д-р Шън Фей и на колегите си, които помогнаха на сина ми да се възстанови напълно.

Пет години работих с хора с много тежки заболявания. За да им помогнем трябваше да им правим „основен ремонт”, защото подходът на източната медицина е такъв – цялостен. За да се повлияе например костно-ставен проблем, трябва да се засили дейността на бъбрека и на черния дроб. За да се реши проблем с алергия, трябва да се види състоянието на белия и черния дроб и т.н. А и повлияни от подхода на западната здравна система пациентите чакаха някой да свърши нещо за тях и да ги излекува. Сблъсъкът между тези разбирания и холистичния подход на източната медицина ме доведе до решението да се пренасоча към профилактиката. Реших да работя с хора, които не се чувстват болни и ако имат някакъв проблем, той да е в начален стадий.

И отново започнах да уча.

Няколко лета работих в СПА център към хотел „Магнолиите” – Приморско, минах школата на хотел „Хилтън” – София, запознах се с терапиите, масажните техники и козметиката на водещи козметични марки. Започнах да работя козметика лице и епилация. Благодарна съм на възможностите, които имах, защото в България нямаше къде да се учи и всичко ставаше в движение, по време на работата. През последните години козметичните фирми започнаха да използват в терапиите си източни техники на работа. И когато човек е започнал от обратния вариант, от лечението, знае къде се намират биологично-активните точки, знае каналите, по които тече енергията, съответно може по-лесно да приложи тези козметични терапии, така че да имат и лечебен ефект.
Като прекрасен дар от Вселената приемам и срещата си с г-жа Лидия Старикова, която се съгласи да бъде мой водач в литотерапията и вече четири години изучавам и прилагам лечебните свойства на минералите.

През 2005 година започвах да работя в Студиото за красота на д-р Живана Дангова като бодитерапевт. Година и половина имахме прекрасно сътрудничество. Първи в България започнахме да работим с немската откутюрна козметика „Бабор” и станахме нейни тренери – тя на лице, а аз на тяло.
Междувременно се включих в проект на фондация „Табита”- България, за обучение на деца в неравностойно положение, за да получат реални професионални умения и занаят. Тези занимания ми показаха, че всъщност обичам да преподавам. Програмата майстор, калфа, чирак, която е определена от Камарата на Занаятчиите прекрасно пасна на този начин на обучение. Сега, в края на 2009 г. имам двама обучени чираци, като едното момиче – Меги, работи при мен вече година и половина и за моя радост от учебната 2009/2010 година е студентка в Медицинския колеж, специалност рехабилитация. В момента преподавам на още четири деца, които са на различен етап на обучение.

През 2006 гл.ас. Милчо Войников, преподавател в Спортната академия и мой учител, ме покани да стана част от екипа му в курсовете по масаж, които води. Започнах да преподавам СПА терапии, а в средата на 2007 г. се престраших да открия самостоятелно студио. Нарекох го „Пагане”, на името на любимата на Аспарух, която е била лечителка, малко магьосница, много красива, обичана и обичаща!

Получих благословията на създателката на образа на Пагане – Вера Мутафчиева, моята приятелка керамичката Лили Порязова ми изработи керамичен барелеф на талантливата прабългарка, а една година по-късно ми я нарисува. Това стана мой запазен знак.

През 2007 защитих втора степен юмейхо – един много различен японски мануален масаж, чиито методи на омачкване и изпукване в определени случаи са незаменими.

В началото на 2008 прекарах 40 дни в североизточната част на Индия, в Хималаите, на 2500 м височина, в ашрамите на Бабаджи от Хайдакан. Подложих се на Панча Карма и се отворих към аюрведическото разбиране как се поддържа здравето. Отново холистичен подход, но този път стъпил на идеята за чистота – на физическо, емоционално, умствено и духовно ниво. Освен терапиите, специалната диета, приема на билкови добавки и два пъти на ден – занимания по йога, аюрведическият лекар веднъж седмично извършваше огнена церемония, за да изгорим негативните си мисли и емоции.
Успях да спечеля доверието на колегите в института по Панча Карма и те ме допуснаха да видя тънкостите на масажите, които използват. Аз успях да ги науча само на меден масаж, нямаше време за повече .

Присъствах и на Наваратри – величествен деветдневен празник, посветен на трите женски превъплъщения на Шива. Там гуруто Мунираджи благослови работата ми, семейството ми и мен самата. Даде ми т.н. Гуру мантра и хиндуиско име – Вандана (Молитва). Бабаджи казва: „Живей в ИСТИНА, ЛЮБОВ и ПРОСТОТА. Така, без значение коя религия изповядваш, ти ще бъдеш в правия път.”Опитвам се да живея така, въпреки че понякога е много трудно.
След завръщането си от Индия започнах да посешавам занимания по Кундалини йога с преподавател Даниела Коцева – Дикша, която беше причината да отида в Индия. Светъл, търсещ и постоянно развиващ се човек!

От една година, обединявайки търсенията ми и познанията ми за чакрите и енергийните канали, минералите, цветовете, ароматите, звуците, създадох нова концепция в подхода към клиентите си. Включвам светлина (ако е светло използвам цвета на чаршафите), в зависимост от моментното състояние, работя с масло, което е приготвено по стара аюрведическа рецепта и съхранявам в цветно шише, за да се обогати допълнително с дължината на вълната на съответния цвят. Пускам подходяща музика и когато съм убедена в поставената диагноза включвам работа с кристали. Много ми помагат и методите на китайската медицина, за да постигна максимално бързи и добри резултати при масажа – поставям вендузи, работя с мокса, магнитотерапия, квантова терапия, акупресура.

От февруари месец 2009 г. водя козметичната страница в списание „GoodFood”, където успявам да популяризирам методите и терапиите, които правим в студиото.
Комбинацията на високи теоретични познания, добри умения, добронамерено отношение към клиентите и работата върху себе си за изчистване на мисълта от негативни емоции и повишаване сензитивността към енергията – това според мен е рецептата за успешен терапевт. А това, клиентът да се почувства обгрижен, единствен, уникален, да забрави проблемите си навън, да стане от терапия отпочинал и зареден с енергия, разказващ на приятелите си за преживяването си, е рецептата за успешно развиващо се студио!

И още нещо! Нашата молитва „Отче наш” е най-силната християнска мантра. Научете я и я използвайте, когато сте в затруднение, когато усещате самота и ви липсва топлата прегръдка на любим човек, когато усещате, че има злонамерено поведение спрямо вас. Това е моята тайна рецепта при масажите.

Работя с молитва!
юни 2009 г.